Tillichs pseudoteologi og den panteistiske relativisme i det hele taget

 

Tillich taler om ”Gud bag Gud” og ”tilværelsens grundlag” (the Ground of Being) når han taler om Gud. Han tror ikke i en objektiv eksisterende personlig Gud, men i troen om Gud. Det er altså ”troen i troen” hans ”teologi” handler om. Det minder lidt om Ibsen som sagde, at man skulle ikke fratage et menneske løgnen som giver den glæde og sikkerhed i dens tilværelse. Med andre ord, det er godt ”at have en tro” i ”et eller andet”, men troen er ikke begrundet i nogle objektive, logiske, rationale kendsgerninger, men i dens terapeutiske værdi. ”Troen” giver en åndelig styrke, det styrker det metafysiske barn som ligger skjult i det rousseauske ”naturbarn”. Men den er ikke sandt i sig selv, derfor kan den alligevel erstattes med alt muligt andet, der er ”mange muligheder” og de er alle lige ”utrolig positive”. Bare vi har et eller andet som er ”åndeligt”, altså overnaturlig, hvor det så kommer fra, er lige meget.

 

Denne form for relativisme er i slægtskab med panteismen, og Tillich er egentlig dybest set en panteist, frem for at være en kristen. Han kan bare jonglere med nogle teologisk lydende symbolske begreber (connotation words) for at få det hele at smage af teologi. I sidste ende lander han hvor alle panteister lander: Hos den upersonlige gud. Denne upersonlige gud er ikke den gud som er ”Gud af Abraham, Isaak og Jakob” og som åbenbarede sig i et ganske specifik menneske på en historisk målbar og specifik måde, men hos ”nirvanaet” eller ”numen”-et i den Kantske forstand.

 

Panteismen går ud på et tilværelses syn ifølge hvilket skabningen (realiteten, verdenen) er kun noget der ligesom flyder ud fra Gud og er en del af ”det hele”, dvs. Gud er i alle væsener, man skal derfor elske alle væsener, uanset om de er personlige eller upersonlige, mennesker eller maskiner, dæmoner eller engle. Det er fuldstændig ligegyldigt men det er ikke ligegyldigt om man behandler dem alle sammen på lige fod, fordi ligeværdig skal de jo behandles. Der må ikke være nogen forskel, nogen analyse, nogen differentiering, nogen logik i det hele. Bare man er tilfreds med det hele og griner fraværende. Sådan bliver man til det ”lykkelige” menneske i Rousseaus forstand. Eller hellere til et af æslene i eventyret ”Pinocchio” som først har det meget sjove og derefter bliver til umyndige (og ulykkelige) trælle i den nye post-industrialiserede samfundsmaskineri (”human capital”).

 

Den upersonlige Gud fører til det upersonlige menneske. Og sådan skal det jo være, fordi som  Henry Miller skriver: I dag ligger der et menneske på stranden, og dagen efter bliver måske hele menneskeheden udryddet pga. en katastrofe og så er der kun stranden tilbage, MEN DET ER LIGE MEGET, fordi mennesket er alligevel upersonlig, som et sandkorn.

 

Derfor skal også børnene frasige sig retten til at blive til personligheder for hellere at blive til en slags ensartede bevægelige planter, som er en del at det store hele. I sidste konsekvens kunne man måske ligefrem afskaffe skolen (som skaber personligheder, uanset om den er reformpædagogisk eller klassisk pædagogisk udrettet) og lave nogle torturerings fængsler ud af dem, som i Pol Pot regimet i Kambodja i 70 erne. Det ville i det mindste være en konsekvent handling baseret på panteismens upersonlighedskult.

 

Nu kunne det jo være lige meget, om man er panteist eller kristen, hvis Gud var upersonlig, fordi så havde vi alligevel ingen håb. Problemet er bare, at vi vil have håb, og den skal ikke være indbildsk, men baseret på noget. Uanset hvor meget man end går på astralrejser eller fantasirejser for at finde andre realiteter, uanset hvor meget man end får lært at bygge sit liv på fantasi eller andre former for mental beruselse og umyndiggørelse, så vil man dog ikke narres på nogen måde, man vil egentlig ikke blive ført på vildspor. Man foretrækker alligevel et håb som man ikke bare får påtvunget af andre, et håb som man ikke bliver manipuleret med. Man vil altså, selv om man ellers spærrer sig voldsomt imod det gamle tankeparadigme som hedder ”uforanderlig objektiv sandhed, uafhængig af ens mening”, have nogen håb som holder stik med realiteten, også den realitet som man mener at kunne forandre gennem tryllerikunster, som man mener at kunne gemme sig væk fra ved at sætte en 3-D skærm på sit hoved og lægge video-CD-en ind i sin computer.

 

Hvis vi nu for et øjeblik tager essencen af de reformatoriske teologier som var til stede før ”teologer” som Tillich, som en hypotese, bare for at se om vi kunne få noget der har hoved og hale eller måske ligefrem finde frem til noget som hedder ”cohesive worldview” på engelsk, dvs. et sammenhængende verdensbillede hvor man ikke behøver at splitte tilværelsen op i to eller flere områder, så ville vi først og fremmest støde på det kristne menneskesyn ifølge hvilket mennesket er  skabt i Guds billede uanset om det tror det eller ej, uanset om det får lov til at tro det, uanset om det har mistet evnen til at gennemtænke det ved at have været tvangslobotomiseret eller ej.

 

Når vi så har tålmodigheden, viljen og videnskabelig nysgerrighed nok for at spinde videre på dette, så finder vi at mennesket kan kun få en mening af tilværelsen, en eksistensmotivation så at sige, når det på en eller anden måde orienterer sig tilbage til den personlige Gud i hvis billede denne skabelsesakt blev foretaget.

 

Desværre har kirken i det hele taget været langt fra at være klart på denne punkt og derfor kunne den ikke holde stik med andre filosofier som så dukkede op i tidens løb. Der har været gnostiske sekter, som flyttede gud ud i det uendelige og gjorde ham til deres private ejendom kun for de indviede. I stedet for Jesus-Kristus-menneskeligheden blev engle-fromheden idealet (Kolosserbrevets 2. kapitel skriver om dette). Calvinismen ved at kæmpe imod en forkert menneske-baseret lovtrældoms-fromhed (nemlig datidens katolicisme som indbildte sig at kunne give noget til Gud som har jo først givet menneskene noget) kom så vidt til at stjæle Gud væk fra menneskene og derved skabe igen en ny omendt mere bibelsk baseret form for gnosticisme hvor det i sidste konsekvens igen gælder om at nægte det menneskelige for at kunne nå det guddommelige, selv om dette ikke bliver tilstået. Men her har man mistet hele meningen med skabelsesakten ud af øjnene. Visst nok forholder det sig ifølge de dogmer som vi nu undersøger sådan at mennesket har ikke noget godt i sig fra fødslen efter Adams fald, men derfor har Gud jo nu bestemt EN ENKELT PROTOTYP af menneske, nemlig Jesus Kristus, hvorigennem man alligevel kan få sin menneskelighed tilbage, nemlig den eneste menneskelighed som Gud holder af. Det gælder altså ikke om at nægte menneskeligheden i det hele taget, bare skal man få sin menneskelighed ophøjet eller verificeret eller godkendt gennem menneske-prototypen Jesus Kristus, som også kaldes for ”den anden Adam” i det Nye Testamente. Jesus Kristus er altså ikke bare Gud soneoffer ved den kendsgerning at hans død på korset sonede for synderne, men han er også Guds soneoffer ved den kendsgerning at hans fødsel i Betlehem betød at Gud har ikke opgivet menneskeslægten men vil gerne føre sin oprindelige plan med dem videre (nemlig at de skulle herske over skabelsen og senere faktisk også over englene).  

 

Men bliver altså ikke umenneskelig når man bliver kristen (rent dogmatisk set), tværtimod, man får den rigeste personlighed som findes: Nemlig Jesus Kristus udviklet i ens egen personlighed, hvis eksistens var blevet planlagt af Gud fra før tidens begyndelse. Gud vil derved ikke at man bliver en schizofren én med to personligheder i éns indre, men han vil at vi får myndigheden tilbage at være mennesker i Guds billede. Så får vi myndigheden til at kunne forstå Guds åbenbaring og myndigheden til at kunne klare os i verdenen efter Guds velbehag og vilje. Og det er nu netop det, Guds modstander, djævelen er overhovedet ikke interesseret i. Derfor leder han os til den upersonlige Gud, sådan at man mister alt håb om at nogensinde kunde finde den personlige Gud.

 

Hvis nu denne analyse af det reformatoriske kristendom er korrekt så skulle man nok begynde at formulere teologier, undervisningsplaner og psykologiske strategier som tager udgangspunkt i kristendommens menneske- og tilværelses syn, fordi det er i den ”gamle Gud”, den ”levende Gud” af Bibelen som er den personlige Gud, at menneskeheden kan finde ikke bare en mening for livet af den enkelte men også til samlivet af menneskener på den globale, politiske plan. Denne ”levende Gud” er egentlig det, det moderne menneske leder efter. Problemet er bare at det bliver enten skræmt bort fra Ham ved nogle gnostiske fanatikere eller ført til en fejlkopi af Ham ved det moderne frafaldne kristendom eller ført til den upersonlige Gud.

 

Analyserer man nemlig de filosofier som havde dannet grundlaget af totalitære og potentielt agressive samfund i historien (Hitlertyskland, Pol Pot’s Kambodja, Stalin’s Rusland, Napoleon’s Frankrig, den islamiske verden) så vil man finde, at de var alle imod reformationens kristendom eller kristendommen i det hele taget. Hitlertyskland var inspireret af teosofien - Hitler var personlig ven med Rudolf Steiner - og andre okkulte religioner, Pol Pot havde læst Rousseau, Napoleon troede i den franske revolutionens fornufts-tro som egentlig var en form for nihilistisk anarkisme, og islamen tror i en upersonlig og lunefuld gud og et menneske der bliver énsgjort med de andre ved en engle-inspireret gnostisk lovtrældom og alle de dobbelte moraler som følger deraf. Heraf kan man nu frit vælge, hvilken samfundsform vi bevæger os imod. Noget der ligner en eller flere af dem kommer det i hvert fald til at blive. Krigslystern og voldsomt skal den være lige som i øvrigt også samfundsformer som havde været præget af forkerte former for kristendom for ikke at glemme det for ordens skyld. 

 

 

Tilbage til danske artikler/prædiker

 

 

kamagra australia cialis generika cialis bestellen kamagra 100mg cialis preise cialis kaufen viagra online kaufen kamagra bestellen levitra generika kamagra oral jelly achat cialis kamagra pas cher levitra 20 kamagra oral jelly viagra femme cialis sans ordonnance levitra sans ordonnance viagra sans ordonnance cialis generique viagra pfizer viagra pour homme viagra pas cher viagra generique kamagra gel kamagra prix acheter cialis
Super Kamagra Viagra online kaufen Testosteron Viagra rezeptfrei Viagra bestellen Cialis Original rezeptfrei Viagra kaufen Generika Testpakete Viagra bestellen Cialis kaufen Zyban Generika Cialis Beipackzettel Viagra Original Original Testpakete Oral Jelly Kamagra Cialis und Alkohol Cialis Soft Lida daidaihua acheter viagra Viagra acheter viagra Viagra acheter viagra
viagra cialis 20 mg cialis generico acquisto viagra kamagra prezzo viagra generico levitra generico comprar cialis cialis generico kamagra 100 viagra sin receta cialis generika levitra generika kamagra gelkamagra bestellen viagra bestellen kamagra oral jelly levitra kopen
timberland schuhe timberland wien timberland schuhe damen timberland boots timberland femme timberland boots timberland noir timberland shoes timberland homme timberland chaussure timberland schoenen timberland shoes timberland boots
Cialis oder Viagra Gegen Rauchen Viagra ohne Rezept Schlankheitsmittel Kamagra Brausetabletten kaufen Viagra pille Cialis Tadalafil Viagra rezeptfrei kaufen Cialis rezeptfrei Erfahrungen Viagra Generka Levitra rezeptfrei kaufen Kamagra Oral Jelly kaufen Kaufen Kamagra Kamagra Sildenafil Erfahrungen Kamagra 100mg Viagra und Cialis Online Viagra Nebenwirkung Erfahrungen Super Kamagra Cialis kaufen Potenzmittel Viagra Lida kaufen Erfahrungen Levitra Original Viagra Cialis
adidas nmd ray ban outlet nike roshe run flyknit Potenzmittel rezeptfrei kaufen Cialis Generika Voordelen van viagra gafas de sol ray ban baratas Acheter Generic Propecia cialis generika nike air force 1 blancas adidas nmd r1 timberland skor adidas stan smith femme timberland montreal adidas nmd r1 Acheter Generic Levitra acquisto viagra mbt barcelona
viagra tablets australia cialis online australia kamagra 100mg oral jelly australia viagra for sale australia cialis daily australia kamagra gel australia levitra online australia viagra priser apotek levitra virkning cialis en om dagen viagra virkning kamagra bivirkninger cialis online danmark kamagra 100mg preis cialis patent cialis erfahrungen
cialis generika kamagra australia cialis bestellen levitra generika viagra online kaufen kamagra bestellen cialis generika kamagra oral jelly kamagra 100mg prix cialis cialis generique kamagra gel kamagra bestellen viagra bestellen kamagra oral jelly levitra kopen
Viagra Generico Cialis Originale Kamagra 100 mg Kamagra Oral Jelly Acquistare Propecia Generico Test Pacchetti Generica Acquistare Viagra Strips Kamagra Oral Jelly Priligy Dapoxetina Generico Viagra Originale Kamagra Fizzy Tabs Acquistare Kamagra Soft Tabs Viagra Originale 100mg Levitra Generico Levitra Originale Acquistare Test Pacchetti originale viagra Levitra Soft Tabs Kamagra Fizzy Tabs Acquistare Viagra Soft Tabs Viagra Generic Test Pacchetti Originale Acquistare Levitra Strips Il brevetto Viagra Cialis e Super Kamagra Acquistare Cialis Strips Viagra Pastiglie Viagra e Disfunzione Erettile priligy dapoxetina generico Kamagra 100